JONGE KINDEREN MET EEN ONTWIKKELINGSVOORSPRONG

image1

Inhoud

Sommige kleuters spelen graag met oudere kinderen. Wat leeftijdsgenootjes doen, is voor hen minder interessant. Soms lijkt het daardoor alsof ze de aansluiting met andere kleuters missen. Misschien heb je dan te maken met een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong. 


Voorsprong of niet, natuurlijk gun jij als gastouders of BSO deze kinderen ook een leuke tijd bij jou op de opvang. Het is dan wel belangrijk om te weten hoe je je spelaanbod vorm geeft. 


Voorafgaand aan de training vul je de nulmeting in. Hierin omschrijf je jouw persoonlijke leerdoel. Ook geef je aan of en hoeveel voorkennis je hebt. Dit geeft je de mogelijkheid om bij bepaalde onderdelen uit te schuiven en verdiepende opdrachten te maken. 


Tijdens de eerste bijeenkomst leer je hoe je jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kunt herkennen. Ook leer je wat deze voorsprong kan betekenen voor hun spelontwikkeling en aansluiting met leeftijdsgenoten. Daarnaast leer je hoe je het spelen juist voor deze kinderen interessant kunt houden.


De tweede keer dat we elkaar ontmoeten bespreken we succeservaringen. Je krijgt tips om nog beter aan de wensen van deze kinderen tegemoet te komen. Ook krijg je de mogelijkheid om nog verder te verdiepen of te herhalen.


Een goede communicatie naar ouders is essentieel. Daarom worden deze twee bijeenkomsten afgesloten met een informatieavond voor ouders. Zij krijgen uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een gewone ontwikkeling en een ontwikkelingsvoorsprong. Hoe kenmerkt een voorsprong zich al op jonge leeftijd? En als er sprake van een voorsprong is, hoe ga je hier als ouder dan mee om? 

Wat kun je van de training verwachten?

De trainingen die de Kleuterspecialist geeft, voldoen altijd aan drie basisvoorwaarden:

  • Het Klokhuis-principe. Het tv programma Het Klokhuis heeft een ijzersterke formule: De uitleg van de theoretische kennis wordt helder en overzichtelijk uiteen gezet. Bovendien weten de programmamakers heel goed waar de interesses van de doelgroep liggen. Dit is exact wat je ook van de Kleuterspecialist mag verwachten. Waar het Klokhuis de informatieve momenten afwisselt met leuke filmpjes, doet de Kleuterspecialist dit met praktische en afwisselende opdrachten. De opdrachten spitsen zich altijd toe op de situatie bij jou op de werkvloer.
  • Na iedere training heb je minimaal 5 concrete dingen geleerd die je de volgende dag direct in de praktijk kunt brengen.
  • Differentiatie: Omdat geen school hetzelfde is, worden de trainingen altijd op maat gemaakt. Voorafgaand aan de training geeft de school aan waar de wensen en ontwikkelpunten van de leerkrachten liggen. Ook is het mogelijk om te starten met een nulmeting. Op deze manier kunnen de te behalen doelstellingen gedurende de training verder worden ingevuld.  


De Kleuterspecialist wil ook gewoon dat de trainingen leuk, gezellig en enthousiasmerend zijn. Want onthoud:  “Nothing great has ever been achieved without enthousiasm! ” 

 

image2